Takaisin etusivulle » A- A A+ Sivukartta

Lisää ajankohtaisia

19.6.2017
Kireitä siimoja Keurusselällä
 


Malike järjesti Kalajuttuja-kurssin Keuruulla 7. – 8.6.2017. Keurusselän kimmeltävillä aalloilla vetouisteli neljä osallistujaa avustajineen kahden kalastusoppaan kanssa.

 

Joni Laitisen vapa alkaa taipua luokille vettä kohti, leppoisa aamupäivä sähköistyy. Kalastusopas Juha Happonen ampaisee Jonin tueksi, Malikkeen suunnittelija Mikko Salo hyppää ripeästi ruoriin hänen tilalleen.

– Väsytä se, Juha kannustaa Jonia. Miehet työskentelevät yhdessä, ja ennen pitkää vaappuun tarrannut kala luovuttaa. Taistelun tuloksena haavin pohjalla potkii kaunis puolitoistakiloinen hauki, ilmaan leviää kevyt hauentuoksu.

Hauki päätyy sumppuun edellisenä päivänä pyydetyn kuhan seuraksi. Juha ja kalastusopas Jan Peter Holm kävivät nappaamassa sen siltä varalta, että Ahti olisi tänään kitsaalla tuulella. Saataisiin joka tapauksessa näytetyksi Malikkeen Kalajuttuja-kurssilaisille, miten kala käsitellään ruoaksi.

Mutta kalaa tulee. Melkein jokainen osallistuja saa kalan ennen kuin Juhan ja Jan Peterin kipparoimat veneet palaavat hotelli Keurusselän laituriin. Laiturilla kurssilaiset, heidän avustajansa ja kalastusoppaat asettuvat yhteiskuvaan saaliiden kanssa. Sitten "otetaan pönöt" ja lähdetään syömään.

Kalastaminen oli osa kurssin toista eli viimeistä päivää. Ensimmäisenä päivänä kalastusoppaat perehdyttivät osallistujat kalastuksen saloihin kertomalla kaloista ja niiden pyydystämisestä.

Kurssilaiset tarvitsevat osallistumisensa tueksi toimintavälineen ja toisen ihmisen apua. Siksi illan aikana etsittiin ratkaisuja, joiden avulla voisi kalastaa mahdollisimman itsenäisesti ja kokea, miltä kalastus tuntuu.

– Kun mentiin kalaan, jokainen pystyi jonkin ratkaisun avulla pitämään kiinni vavasta, kelaamaan ja nostamaan kalan vedestä, verkostokoordinaattori Tanja Tauria kertoi. Esimerkiksi Valtteri Wartevalle räätälöitiin vapateline kiinni hänen istuimeensa.

Osa kurssilaisista on kalastanut aiemminkin esimerkiksi mato-ongella ja osallistunut perheen kalastusharrastukseen, mutta silti kurssi oli ainutlaatuinen tapahtuma.

– Tämä oli aivan mahtavaa, koko meidän perhe tykkää olla järvellä, kalalla ja luonnossa, ja Oskari pitää nimenomaan vetouistelusta. Oli kiva päästä nyt uudelle järvelle, Tuomo Kanervisto kertoo isän ja pojan yhteisistä tunnelmista; äiti Merja Vähämäki jäi tällä kertaa maihin.

Valtteri Wartevan henkilökohtainen vapaa-ajan avustaja Juha Savonen kertoi, että Valtteri lähtee täysillä mukaan yhteisiin tekemisiin, niin kalakurssillekin. Valtteri ilmoitti, että hänen suosikkikaloihinsa kuuluu hai. Keurusselällä oli kuitenkin tyytyminen vähän pienempiin kaloihin, mutta ilo reissusta oli vähintäänkin suuren haikalan kokoinen.

 

 

Lähtötunnelmissa. Kurssilaiset ovat saaneet edellisiltana perehdytyksen kaloihin ja eri kalastustapoihin. Pian nähdään, mitä vetouistelu on käytännössä.

 

 

 

Valtteri Wartevan (tuolissa) osallistuminen kalakurssille mahdollistui henkilökohtaisen avustajan avulla. Avustajana oli Juha Savonen (vas.), taustalla Tanja Tauria ja kalastusopas Jan Peter Holm, jonka edessä Hannu Korhonen esittelee juomia Oskari ja Tuomo Kanervistolle.

 

 

 

Kurssilaiset jakautuivat kahteen esteettömään kalastusveneeseen. Ilmassa väreili leikkimielinen kisa venekuntien kesken: kumpi porukka nostaa suuremman saaliin Keurusselän vesiltä?

 

 

 

Rantautumisen jälkeen otettiin pönöt. Kuvaan kokoontuivat Juho Jetsu, Oskari Kanervisto, kalastusopas Juha Happonen, Joni Laitinen, Valtteri Warteva, Juha Savonen ja kalastusopas Jan Peter Holm

 

 

 

Kalastusopas Jan Peter Holm näytti, kuinka kalat käsitellään pyydystämisen jälkeen. Operaatiota seuraamassa Juho Jetsu (vas.), Hannu Korhonen, Juha Happonen (takana), Joni Laitinen, Kaija Laitinen ja Kari Mäkinen.

 

 

 

Joni Laitinen nosti päivän voittajakalan, noin puolitoistakiloisen hauen. Palkinnoksi hän pokkasi painotuoreen Jigikalastajan oppaan, jonka tekijät ovat Janne Happonen ja Timo Koikkalainen. Jonin mukana reissussa oli äiti Kaija Laitinen.

 

Teksti Tuula Puranen

Kuvat Janne Ruotsalainen


 
Takaisin

Jaa |